Leerlingen denken na over HUN toekomst

 | Leerlingen denken na over HUN toekomst | Het nieuws van ISW onderneemt | Nieuws & schooljaarplanning | Onderwijsprojecten
Gepubliceerd op: 22 maart 2021

Op maandag 22 maart begroeven leerlingen uit klas 3 (Gymnasium) van ISW Gasthuislaan samen met wethouder Piet Vreugdenhil een echte tijdcapsule. Deze actie was de afronding van hun project Toekomstperspectief jongeren. De afgelopen periode hebben de leerlingen op schrift gesteld over hoe de wereld er naar hun verwachting over twintig jaar uit zal zien. Dit deden zij op basis van interviews met verschillende vooraanstaande personen die midden in de maatschappij staan en bekend zijn met de regio Westland.

Toekomstperspectief jongeren

De huidige maatschappij lijkt niet altijd de makkelijkste tijd om in op te groeien, een studie te volgen of uit te kiezen. De pandemie, de klimaatverandering en de verschillen tussen bevolkingsgroepen voeden de onzekerheid van de maatschappij. Docent Nederlands op ISW Gasthuislaan, Arie van Nieuwkerk, vindt het daarom erg belangrijk om zijn leerlingen een positief beeld te geven van hun toekomst.  

Zijn leerlingen kregen de opdracht om interviews af te nemen met mensen die nu midden in de maatschappij staan, zoals politici, managers in de zorg, ondernemers en mensen met een religieus beroep. Samen met ISW onderneemt, de verbinding tussen onderwijs en de wereld daarom heen, hebben zij interviews afgenomen met Piet Vreugdenhil, Geert Millekamp, Arne Weverling, Nico van der Houwen, Simone Plugge, Hans Meijer, Ferry Ouwendijk, Ciska Gideonse, Ronald Daalman en Perry Dekkers. 

De tijdcapsule

De leerlingen hebben hun opdrachten verwerkt in een mooi boekwerk. Het boek en andere items waar de leerlingen – de medewerkers van de toekomst - waarde aan hechten werden op maandag 22 maart begraven op het terrein van hun middelbare school.  

Het idee is om de capsule weer op te graven op 22 maart 2041, exact 20 jaar na begraving van de tijdscapsule. De leerlingen zijn dan rond de 35 jaar, hoe denken zij over het geschetste beeld die zij destijds op papier hebben gezet? 

Docent Arie van Nieuwkerk hoopt dat de interactie tussen de ervaringsdeskundigen en de leerlingen heeft geleid tot een kritische houding en zeker ook tot het hebben van een positieve kijk op hun aandeel in de toekomst.

ISW onderneemt

ISW onderneemt maakt de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, ook in coronatijd. De leerlingen hebben alle interview telefonisch of via een videoverbinding afgenomen.  

‹ Terug naar overzicht

Op de planning

Arbeidstraining

01 september
ISW Westland Praktijkcollege
Lees meer …

Kick-off profielwerkstuk

07 september
ISW Gasthuislaan
Lees meer …

4M Solliciteren

28 oktober
ISW Gasthuislaan
Lees meer …

Technieklessen

05 november
Westland Hotspot Techniek
Lees meer …

Excursiemiddag

10 november
ISW Gasthuislaan
Lees meer …

Kick-off profielwerkstuk

10 november
ISW Hoogeland
Lees meer …
› Bekijk volledige agenda