Kim Grootscholten vertelt

Kim Grootscholten vertelt

Wat vind je het leukste aan je werk als docent?
“Voordat ik het onderwijs inging, heb ik veel verschillende kantoorbanen gehad. In die tijd kon je heel makkelijk jobhoppen. Ik merkte dat ik overal snel uitgekeken was en besefte dat ik moest gaan omscholen. Ik ben in deeltijd de lerarenopleiding aardrijkskunde in Rotterdam gaan doen. Als lio, leraar in opleiding, ontdekte ik dat het voor de klas staan echt goed bij mij past. Ik hou van drukte en gezelligheid om mij heen en met de leerlingen lukt dat altijd. Ik vind het een hele leuke doelgroep om mee te werken, omdat de meeste leerlingen enthousiast en nieuwsgierig zijn. Aardrijkskunde is een geweldig vak om te geven, omdat het echt over de wereld om je heen gaat. Je kunt er als docent van alles bijhalen en het sluit aan bij het actuele nieuws.”

Welke herinnering is jou het meest bijgebleven?
“Er zijn heel veel leuke herinneringen! De excursies met het vak aardrijkskunde vind ik altijd erg leuk en leerzaam om te doen. Het is goed om regelmatig de klas uit te gaan, want de lessen in het klaslokaal lijken vaak erg op elkaar. Ik denk dat de leerlingen zich de excursies en uitjes later goed zullen herinneren. Dat is ook wat ik heb onthouden van mijn schooltijd.” 

Wat is er de afgelopen jaren veranderd aan jouw rol als docent?
“Mijn rol is veranderd van klassikaal naar steeds meer begeleidend. Natuurlijk geef ik ook nog klassikale uitleg, maar ik probeer leerlingen steeds meer te begeleiden in het zelfstandig werken.” 

Wat vind je van de samenwerking van ISW met het bedrijfsleven?
“Dat vind ik heel erg belangrijk! Het doel is leerlingen opleiden voor een rol in de maatschappij en dat doel moeten we ze steeds weer voor ogen houden. Door het bedrijfsleven in de school te halen en leerlingen naar bedrijven te laten gaan, krijgen de leerlingen daar een steeds beter beeld bij. Ook in de lessen kun je dat af en toe naar voren laten komen. Zo liet ik tijdens mijn les aardrijkskunde onlangs een filmpje zien van grenscontroles op het water door de marechaussee. Daar werden meteen een paar leerlingen enthousiast van.”