Cristian Dina vertelt

Wat vind je het leukste aan je werk als docent? 
Ik geloof sterk in de kracht van onderwijs om levens te veranderen en mensen te laten groeien en bloeien. Voor mij speelt kennis hierin een belangrijke rol. Hetgeen wat ik het leukste vind aan het docentschap is het delen van kennis, zowel met mijn leerlingen als met collega's. 

Daarnaast ben ik een voorstander van levenslang leren, niet alleen binnen mijn vakgebied, maar in het algemeen. Ik geloof dat we voortdurend kunnen groeien en nieuwe dingen kunnen ontdekken. Aangezien onze maatschappij voortdurend verandert, wil ik mezelf blijven ontwikkelen en up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen en onderwijsmethoden. Op die manier kan ik de best mogelijke onderwijservaring bieden aan mijn leerlingen.  

Welke herinnering is jou het meest bijgebleven? 
In het begin van mijn loopbaan als docent had ik een leerling in mijn klas die moeite had om een voldoende te halen voor mijn vak. Destijds vertelde ik hem dat wat er niet inzit ook niet uitkomt. Jaren later ontmoette ik hem hier in Westland, en hij herinnerde mij aan dat moment. Hij vertelde me dat hij nu als advocaat werkte op een kantoor in Rotterdam. Sindsdien probeer ik meer holistisch naar mijn leerlingen te kijken en niet alleen vanuit het perspectief van mijn vak.  

Wat is er de afgelopen jaren veranderd aan jouw rol als docent? 
De grootste verandering die ik heb ervaren, is de verschuiving van de traditionele rol van docent als kennisoverdrager naar die van een facilitator van het leerproces. Door de enorme invloed van technologie in het onderwijs is er meer aandacht gekomen voor gepersonaliseerd leren, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele behoeften van de leerlingen. 

De beschikbaarheid en toegang tot informatie blijven een aandachtspunt in mijn rol als docent. Ik ben altijd kritisch bezig met het evalueren van informatiebronnen die ik aan mijn leerlingen aanbied, zodat ze kennis kunnen verwerven zonder overweldigd te raken door een overvloed aan informatie. 

Wat vind je van de samenwerking van ISW met het bedrijfsleven?  
Gezien de praktische aard van mijn vak vind ik het belangrijk dat het onderwijs aansluit op de behoeften van de leerlingen en het bedrijfsleven. Al twee jaar lang biedt ISW onderneemt mij de mogelijkheid om mijn examenklassen hun eindprojecten te laten doen bij Westlandse bedrijven. 

Het werkt als volgt: een bedrijf komt met een praktische (actuele) programmeeropdracht en de leerlingen bieden een oplossing in de vorm van een (online) applicatie. 

Het contact met het bedrijfsleven biedt mijn leerlingen voordelen die het onderwijs in mindere maten kan bieden, zoals waardevolle feedback en begeleiding van professionals met praktijkervaring, opbouwen van een netwerk in de ICT-branche, actuele kennis en trends, praktijkervaring opdoen, kennis maken met innovatie en ondernemerschap, enz.  

Cristian Dina vertelt