“Volop mogelijkheden binnen de geestelijke gezondheidszorg”


Ze liep stage bij Het Palmhuis, waar jeugdige delinquenten met een psychische stoornis begeleiding en behandeling kregen, en als 21-jarige werkte ze al met cliënten met een heroïneverslaving. “Ik hou wel van de rauwe kantjes van de hulpverlening”, beschrijft Thérèse Otten, Stagefunctionaris bij Parnassia Groep. “Het is geweldig mooi werk en het is goed om je te realiseren dat echt iedereen met psychische problemen te maken kan krijgen.”

Vertel eens hoe jouw schoolcarrière verlopen is? 
“Na de havo op ISW Gasthuislaan (voorheen Zandevelt College), heb ik de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gedaan. Daar ontdekte ik dat vooral de rauwere kant van het vak mij boeide en goed lag. Ik ging in de derde klas stage lopen bij Het Palmhuis, waar jongeren die een delict hebben gepleegd voor een dagbehandeling komen. Pittig, maar ik vond het fantastisch. Ik haalde ontzettend veel voldoening uit het werk en besloot toen om in het laatste jaar werken en leren te combineren.”

En toen bij Parnassia Groep beland?
“Klopt. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, een mailtje gestuurd en uitgelegd dat ik graag in de verslavingszorg wilde werken. Ik kwam terecht bij een project waar verslaafde mensen die (nog) niet kunnen afkicken op medisch voorschrift heroïne gebruiken en hulp krijgen bij alle andere problemen die ze hebben. Bijzonder? Ja. Maar het meest bijzonder vond ik nog wel om te ontdekken, dat mijn vooroordelen over verslaafden helemaal niet klopten. De cliënten zijn gewoon mensen zoals jij en ik; een verslaving kan iedereen overkomen. En het is enorm boeiend om die groep te helpen en te ondersteunen. Ik heb bijna tien jaar in de verslavingszorg gewerkt, daarna was ik zes jaar manager van Reakt, een onderdeel dat zich richt op daginvulling van cliënten. En nu werk ik voor de Parnassia Groep Academie en ben ik stagefunctionaris.”

Kun je meer vertellen over Parnassia Groep?
“Het is de grootste organisatie voor geestelijke gezondheidzorg in Nederland: er werken hier ongeveer 15.000 medewerkers. We zitten door heel Nederland, maar voor Westlanders is de meest bekende locatie het klinisch terrein aan de Monsterseweg. Met de Parnassia Groep bieden we hulp aan mensen die psychische klachten hebben en dat varieert van forse problematiek, zoals de verslavingszorg, tot lichtere problemen, zoals een burn-out of ADHD.”

Hoe werken jullie samen met ISW?
“Op verschillende manieren. Leerlingen kunnen hier stage komen lopen, we geven gastlessen en organiseren werkbezoeken. En als een leerling een dagje mee wil lopen: je bent van harte welkom! Werken in de geestelijke gezondheidszorg past niet bij iedereen. Daarom juich ik het echt toe dat leerlingen zich vooraf goed in het werk en de werkomgeving verdiepen.”

Met welke opleiding kun je bij jullie terecht?
“Oh, met van alles. Je kunt hier als hulpverlener aan de slag, maar ook in een heel andere rol. Denk bijvoorbeeld aan beveiliger, ICT-er, begeleider in sport en spel of secretaresse. Dus als de doelgroep je aanspreekt, maar je wilt niet de zorg in, dan liggen er ook volop mogelijkheden. Als je daar meer over wilt weten, kun je gerust contact met ons opnemen.” (stagebureau@parnassiagroep.nl)

Nog een tip voor de lezers?
“Mijn belangrijkste advies is werkgerelateerd: zit je niet lekker in je vel, praat er dan over. Realiseer je dat één op de vier mensen ooit met mentale problemen te maken krijgt. Je bent dus niet alleen!”

“Volop mogelijkheden binnen de geestelijke gezondheidszorg”