Hij presenteert moeiteloos voor een zaal met honderden toehoorders, is een vertrouwd gezicht op WOS-televisie en leert directeuren met zelfvertrouwen voor een groep staan. Maar wie denkt dat Rob Veenman zich altijd al comfortabel voelde in die rol, komt bedrogen uit. “Ik vond het vroeger ook retespannend. Het is echt een kwestie van doen en durven. Ik weet zeker dat iedereen kan leren presenteren.”
Waar heb jij op school gezeten, Rob?
“Ik heb havo gedaan op wat toen nog het Westland College heette, aan de Tiendweg (nu ISW Hoogeland) in Naaldwijk. Daarna ben ik in Vlaardingen naar de MEAO gegaan (Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs, red.) en later heb ik nog een hbo-opleiding Commerciële Economie gevolgd.”
En op school altijd al in de spotlights?
“Het is echt een misverstand om te denken dat iedere presentator graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Ik vind dat zelf helemaal niet belangrijk. Het gaat niet om mij: het gaat om de mensen die ik interview of om de boodschap die ik overbreng. En ja, dat vond ik al wel op jonge leeftijd leuk om te doen. Ik ben op m’n vijftiende begonnen bij WOS-radio. Daar heb ik heel veel geleerd: presenteren, improviseren en vooral goed luisteren. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar televisie en ook dat was een ontzettend goede leerschool.”
Nu heb je een eigen bedrijf. Wat doe je zoal?
“Zes jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen. In verreweg de meeste opdrachten word ik gevraagd als ‘dagvoorzitter’. Een vreemde benaming omdat je dat ook in de avonduren kunt doen, maar het komt erop neer dat ik bijeenkomsten aan elkaar praat. Ik doe dat op heel uiteenlopende evenementen. Van heel inhoudelijk tot fun en alles wat daartussen zit en van hele grote bijeenkomsten tot kleine groepen. Ik zie het dan echt als mijn taak om mensen met elkaar te verbinden en te laten shinen op het podium. Naast dit presentatiewerk geef ik af en toe les en leer ik mensen spreken in het openbaar.”
Je geeft ook les op ISW. Kun je daar wat over vertellen?
“Ik geef op de verschillende locaties workshops en les in presenteren. Ik neem de leerlingen dan mee in mijn eigen verhaal, vertel waar ik zelf tegenaan ben gelopen en geef ze allerlei tips. Ik leer ze hoe ze zichzelf kunnen presenteren en dat is een vaardigheid waar je altijd wat aan hebt. Het helpt je als je voor een groep wat moet vertellen, maar ook als je een sollicitatiegesprek gaat voeren. Ik vind het superleuk om te doen en volgens mij vinden de meeste leerlingen het ook wel leuk om deze lessen te volgen. Sommigen hangen echt aan je lippen en voor anderen moet je wat meer je best doen om ze mee te krijgen.”
Wat is jouw gouden tip voor een sollicitatiegesprek?
“Presenteer jezelf en niet je cv! Laat vooral zien wie je echt bent, waar je voor staat en wat jou uniek maakt. Natuurlijk gaat het ook om de opleiding die hebt gevolgd en de baantjes die je hebt gehad, maar wat je toekomstige werkgever echt wil weten is hoe jij ‘gebakken’ bent en wat jij als persoon meebrengt. Als je dat kunt laten zien in een gesprek, kom je overal binnen.”