“Makelaardij is zo veelzijdig”


Als tiener had Monique Strik geen flauw idee wat ze wilde worden. Ze besloot na de havo op ISW Tiendweg de mbo-opleiding bank en verzekeringen te gaan doen. “Een gouden greep”, blikt ze terug. “Tijdens mijn stage op een verzekeringskantoor dat ook een makelaarstak had, zag ik hoe leuk het werk van een makelaar is. Na mijn mbo-opleiding heb ik toen de hbo-opleiding makelaardij gevolgd. En inmiddels zit ik al twintig jaar in het vak.”

Waar werk jij als makelaar?
“Sinds 2019 werk ik bij Olsthoorn Makelaars in Naaldwijk. Naast deze vestiging in Westland hebben we ook twee kantoren in Den Haag: in Wateringse Veld en in de Haagse Vruchtenbuurt. Ons team van ongeveer 35 collega’s houdt zich bezig met de aan- en verkoop van bestaande en nieuwbouwwoningen. Dat zijn niet alleen makelaars: we hebben bijvoorbeeld ook een marketingmedewerker, een fotograaf en een stylist in het team.”

Hoe ziet een gemiddelde dag van een makelaar eruit?
“Je denkt misschien dat een makelaar vooral aan het onderhandelen is over de prijs van een woning, maar dat is echt maar één aspect. Ik leid mensen rond in woningen, voer gesprekken met mensen die hun woning willen verkopen, maak taxatierapporten en regel juridische en notariële zaken.”

En wat maakt jouw werk zo leuk?
“Ik vind het ontzettend leuk om met mensen te werken. En het mooie is dat je in dit vak mensen helpt en adviseert bij een heel bijzonder moment. Een huis kopen, doe je meestal maar een paar keer in je leven. Tijdens een aan- of verkooptraject heb ik heel intensief contact met de klant. En dan gaat het zeker niet alleen over de prijs van de woning. Natuurlijk wil de klant dat je goed onderhandelt en het maximale eruit haalt, maar echt luisteren, meedenken en meevoelen is minstens zo belangrijk. Als ik klanten later nog eens tegenkom en ze vertellen mij hoe fijn ze wonen, is dat voor mij de kers op de taart. Daar doe ik het voor!”

Olsthoorn Makelaars geeft gastlessen op ISW. Vertel daar eens wat meer over.
“Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en dit is een goede manier om daar invulling aan te geven. Ik weet uit eigen ervaring dat je als tiener niet altijd een duidelijk beeld hebt van de verschillende beroepen. Pas na mijn stage op het verzekeringskantoor wist ik dat makelaardij echt iets voor mij was. Wij willen leerlingen ook de kans geven om zelf te ervaren wat ons vak inhoudt. Daarom geven we gastlessen en nodigen we leerlingen uit voor snuffelstages. Samen met een collega heb ik ook een wiskundeles gegeven. We hebben toen laten zien wat je aan dat – voor sommigen saaie en/of moeilijke – vak in de praktijk hebt. En waarom het handig is dat je weet hoe je m2 uitrekent”

Tot slot: heb je nog een goed advies voor ISW’ers en oud-ISW’ers?
“Dan praat ik vooral even uit eigen ervaring: probeer met stages zoveel mogelijk verschillende bedrijven en beroepen te ontdekken. Zonder mijn stage was ik nooit makelaar geworden. En kijk ook goed om je heen en luister naar verhalen van anderen. Ook dat is een manier om uit te vinden wat er allemaal mogelijk is.”

 

“Makelaardij is zo veelzijdig”