Van sport tot bedrijfsleven: in principe is het vergelijkbaar. Zeker als het gaat om het team: diversiteit is het beste voor je team, zowel in een bedrijf als op het gebied van sport. ‘Met allemaal Messi’s in je team word je geen wereldkampioen’, aldus Wido Kruijswijk, Technisch Directeur bij Martin Stolze. Al sinds jaar en dag heeft hij een passie voor techniek en hij is al ruim 15 jaar werkzaam bij Martin Stolze. We nemen jullie graag mee in het verhaal van Wido, zijn visie op techniek en onderwijs. En dus de combinatie van ISW en het bedrijfsleven.
‘Het teambelang vooropstellen. Dat is het belangrijkste voor het beste resultaat’
We beginnen het gesprek met een rondleiding door de verschillende bedrijfslocaties van Martin Stolze. Allen gelegen op het bedrijfsterrein in De Lier. Ook als je geen idee hebt wat daar gebeurt, ben je onder de indruk. Groots, schoon en ontzettend veel techniek. En daar komt direct de passie van Wido om de hoek kijken: ‘meerdere technische bedrijven heb ik zien groeien van zo’n 10 tot 60 man personeel. En dat is ook bij Martin Stolze gelukt. De passie voor techniek zit er al sinds jaar en dag in bij mij: sleutelen aan brommers ging vroeger ook al best goed.’ Waar de passie voor mensen vandaan komt? ‘Dat komt vanuit mijn favoriete sport: handbal. Ook daar moet je een team kunnen vormen. En dat is minstens net zo belangrijk in het bedrijfsleven. Met de juiste mindset en energie kun je echt ver komen.’
Bij Martin Stolze doen ze alles met techniek. Maar om het te verduidelijken: ze zorgen voor efficiënt intern transport. Bijvoorbeeld voor de tuinbouw. Maar ook in distributiecentra. ‘Alles gebeurt bij ons in eigen beheer. Van ontwerp tot uitvoering, maar ook het programmeren doen we zelf. En dat zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen en alles op wens van de klant kunnen uitvoeren’ aldus Wido. En het mooiste van alles? ‘Dat je dus gewoon in de techniek kunt werken, zonder vieze handen te krijgen. Techniek heeft een bepaald imago. Dat geldt gelukkig bij ons niet: je kunt gewoon aan de slag zonder vies te worden’.
‘Gelukkig hebben we weinig verloop. En vrijwel geen ziekteverzuim. We vinden het essentieel dat we ruim 60 gezinnen stabiel werk willen geven. En dat we dat lang en gezond kunnen volhouden’ vertelt Wido. Ook Martin Stolze groeit als bedrijf en heeft personeel nodig op de juiste plekken. Hoe ze zorgen voor het aantrekken van personeel? ‘Vroeger ging dat echt via via. Zo kwamen vrienden en collega’s steeds meer met extra krachten. Inmiddels hebben we een mooie naam op mogen bouwen als (stage)leerbedrijf. En kunnen dus mooi leerlingen opleiden. Zo ook de combinatie met ISW onderneemt.’
Dat de techniek nooit stilstaat, is natuurlijk een bekend cliché. En ook Wido weet dat er werk aan de winkel is. ‘Inmiddels gaan we in september dit jaar starten met het opleiden van mensen, bij ons intern. Dat wil zeggen dat we een speciale demoruimte hebben ingericht waar we studenten en leerlingen kennis laten maken met de nieuwste technieken op het gebied van robotisering en Vision. Er komt een echte robot te staan waar we opdrachten mee kunnen uitvoeren. Dit gaan we samen doen met Van Wensen Electrotechniek, een collega leerbedrijf waar we al jaren prettig mee samenwerken.
We kunnen verschillende leerlingen en studenten van ieder niveau zo echt meenemen in de wereld van techniek.’ En of er nog verbeteringen doorgevoerd kunnen worden tijdens studies of opleidingen? ‘Begin bij de basis. Techniek kom je tegen in verschillende vormen. Begin in groep 8 bijvoorbeeld met het wisselen van een fietsband. Of het opnieuw aansluiten van je fietslampje. Dat zijn kleine, maar simpele dingen. Je leert er onwijs veel van en kunt zo meer affiniteit krijgen met de wereld van techniek. Dat geldt ook voor daarna: loop vaker stage bij verschillende bedrijven in de techniek. Doe daar je voordeel mee: je kunt kiezen wat je leuk vindt, want bijna overal kun je terecht voor een goede baan’, aldus de wijze woorden van Wido.