“Jongeren enthousiast maken”


“Het leuke van elektrotechniek? Het is een ontzettend breed vakgebied en je kunt je specialiseren in verschillende richtingen. En één ding weet je zeker: er zal altijd vraag blijven naar vakmensen met een elektrotechnische achtergrond.” Dennes van de Graaf weet uit eigen ervaring dat er in deze sector ook volop groeimogelijkheden zijn. Hij begon bij Elektravon als stagiair en is nu directeur.

Hoe ben jij zelf in dit vak gerold? 
“Mijn vader werkte in de elektrotechniek en nam weleens wat spulletjes mee naar huis. Ik vond het prachtig om te ontdekken hoe je een motortje kan laten draaien of een lampje laat branden. Het was voor mij dus al op jonge leeftijd duidelijk welke richting ik op wilde. Ik heb eerst LTS Elektrotechniek gedaan en daarna MTS. Het mooie van dit vak is dat het heel breed is. Veel breder dan veel mensen denken. Bij Elektravon hebben we bovendien een grote variatie aan klanten. We komen in woningen, kantoren, scholen, zwembaden, distributiecentra, fabrieken en musea. En dan hebben we ook nog eens veel bijzondere opdrachtgevers. We hebben bijvoorbeeld de Efteling als klant, Schiphol, het Vredespaleis en Janssen Biologics in Leiden. Dat zijn hartstikke interessante werkplekken!”

Kun je nog wat meer vertellen over Elektravon?
“Wij zijn vanzelfsprekend heel goed in ons vak, maar wat ik misschien nog wel belangrijker vind: we zijn vooral een heel erg leuk bedrijf. We hebben een team van ontzettend leuke, fijne collega’s. Door de grootte van ons bedrijf – drie vestigingen en zo’n 170 mensen - kunnen wij medewerkers veel mogelijkheden bieden om zichzelf te ontwikkelen. Dus als je een ander stukje elektrotechniek wil ontdekken, hoef je niet over te stappen naar een ander bedrijf, maar kun je dat gewoon onder het Elektravon-dak doen. En nu we toegetreden zijn tot De Groot Installatiegroep bieden we ook werktuigbouwkundige en sprinklerinstallaties en dat geeft nog meer mogelijkheden om door te groeien. Ik ben hier zelf als stagiair binnengekomen, heb vrijwel alle functies die we hier hebben, vervuld en ben nu directeur. Daarom zeg ik altijd: als je maar lang genoeg blijft, word je vanzelf directeur.”

Is een baan in de elektrotechniek alleen weggelegd voor echte ‘doeners’?
“Als je daarmee enkel mbo’ers bedoelt, is het antwoord ‘nee’. We hebben net zo goed behoefte aan hbo’ers. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper, engineer, BIM-tekenaar of projectleider. En het is ook een misverstand om te denken dat je in dit vak alleen met je handen bezig bent. We hebben collega’s die programmeerwerk doen en de hele dag in nette kleren achter een laptop zitten.”

Hoe en waarom werken jullie samen met ISW?
“Wij voelen het als een verplichting om jongeren enthousiast te maken voor techniek. We kunnen als bedrijf wel roepen dat er te weinig vakmensen zijn, maar daar willen we zelf ook wat aan doen. Daarom nodigen we ISW-leerlingen uit voor een bedrijfsbezoek en/of een snuffelstage en geven we gastlessen. Zo konden leerlingen laatst tijdens een les zelf aan de slag met het maken van een lamp. Heel erg leuk! En elke jongere die we op die manier enthousiast kunnen maken voor techniek, is er één.” 

“Jongeren enthousiast maken”