In 2010 besloot Bart van Meurs zijn eigen bedrijf te starten: Bart van Meurs Productontwikkeling. Een beslissing waar hij nog geen dag spijt van heeft. In twaalf jaar tijd ontwikkelde hij zich tot ware specialist in de glastuinbouw; hij zoekt én vindt creatieve, technische oplossingen voor kwekers en toeleveranciers. De oud-ISW’er draagt zijn school nog altijd een warm hart toe. Zo geeft hij bijvoorbeeld gastlessen en verzorgt rondleidingen.
Kun je uitleggen wat jouw bedrijf doet?
“Kort gezegd, leid ik technische innovatieprojecten in de glastuinbouw. Ik zeg vaak dat ik van mijn nieuwsgierigheid mijn werk heb kunnen maken. Ik wil altijd weten of dingen ook anders en beter kunnen. Die nieuwsgierigheid is als het ware de basis van mijn vak. Mijn eerste opdrachtgever was Koppert Cress. Daar begon ik 12 jaar geleden aan de ontwikkeling van een ledbelichtingsinstallatie. Ik werk nu nog steeds aan technische innovaties bij dit fantastische bedrijf. Wat mij betreft, is het werken voor zo’n vooruitstrevende opdrachtgever echt de kers op de taart. Maar daarnaast werk ik ook voor andere bedrijven die een creatieve, technische oplossing voor een vraagstuk zoeken.”
Al 12 jaar eigen ondernemer dus. Zitten daar ook nadelen aan?
“Je hoort mensen vaak zeggen dat je met een eigen bedrijf minder zekerheid hebt. Ik zie dat anders. Juist als zelfstandig ondernemer ben je heel erg gefocust op de toekomst en altijd bezig met het toekomstbestendig maken van je bedrijf. En of ik als eenmanszaak geen collega’s mis? Ik kom veel bij klanten over de vloer, dus heb voor mijn gevoel juist ontzettend veel collega’s. Het enige echte nadeel van het ondernemerschap is dat je moet oppassen dat je niet altijd met je werk bezig bent. Werk en privé is soms moeilijk te scheiden. Maar de voordelen van een eigen bedrijf zijn echt groter dan de nadelen.”
Welke studie heb je gedaan?
“Na mijn ISW-tijd op de toenmalige locatie aan de Tiendweg, nu ISW Hoogeland, wist ik niet precies wat ik wilde worden. Ik wilde graag iets creëren en dacht aan architect of grafisch ontwerper. Maar tijdens een open dag op de TU Delft zag ik de opleiding industrieel ontwerp. Ik was meteen verkocht. Voor een nieuwsgierige generalist als ik, is dit echt het perfecte vak: het is heel breed en alle elementen van techniek komen er samen.”
Je bent nog altijd bij het ISW betrokken. Wat doe je?
“Ik heb onlangs drie mavoklassen van ISW Irenestraat en ISW Sweelincklaan rondgeleid bij Koppert Cress en ze daar van alles verteld en laten zien op het gebied van duurzaamheid. Was ik zelf even de schoolmeester… Daarnaast geef ik gastlessen over duurzaamheid en innovatie en op ISW Hoogeland ben ik betrokken bij een project waarbij leerlingen een kweekinstallatie ontwerpen. Hartstikke leuk om te doen!”
Wat zou je ISW’ers en oud-ISW’ers nog willen meegeven?
“Je brengt het grootste deel van je leven door met slapen en werken. Koop dus een goed bed én zorg dat je de leukste baan ter wereld vindt. Of op zijn minst een baan waar je veel energie uit haalt.”