Interview met oud-ISW'er Patrick Burger, Gakon

Gakon Horticultural Projects is een internationaal opererend kassenbouwbedrijf dat complete glastuinbouwprojecten ontwikkelt, produceert en bouwt. En die kassen staan niet alleen in Westland, maar overal ter wereld. Een behoorlijk internationale omgeving, maar toch zo vertrouwd in de buurt. Patrick Burger (23), oud-leerling van ISW Gasthuislaan vertelt over zijn werkervaring, de kansen en natuurlijk zijn tijd bij ISW.

Hoe ben je terecht gekomen bij Gakon?

Via een detacheerder ben ik in contact gekomen met tien verschillende bedrijven in de kassenbouw. Na een gesprek bleek de klik bij Gakon overduidelijk en heb ik direct mijn keuze gemaakt. Ik ben nu al ruim een jaar enorm tevreden aan de slag! Hierdoor kan ik wel stellen dat Gakon een fijne werkgever is met gezellige collega’s!

Wat is jouw verantwoordelijkheid binnen Gakon?

Ik ben Sales Engineer. Binnen deze functie ben ik verantwoordelijk voor berekenen en aanbieden van de offerte aan de klant. Dit proces is erg uitgebreid. Het begint meestal met een aanvraag van een klant, direct bij Gakon of via een adviesbureau. In de aanvraag staan de eisen beschreven: waar moet de kas aan voldoen en hoe groot moet het zijn. Ik ga dan aan de slag met de documentatie en hiervoor reken ik de stalen constructie door. Dan is zo’n beetje het meeste bekend en kunnen we een prijs bepalen. Buiten een prijs maken we meteen een algemeen bouwplan, plan voor beglazing en een afvoerplan. Dan is de offerte klaar en sturen we deze door naar de klant in de hoop dat we de opdracht binnen kunnen halen. Mijn werkgebied ligt nu vooral in Nederland en België, ook vanwege eventuele taalbarrières. Maar in de toekomst kan ik dat wel gaan uitbreiden. Het is fijn dat die mogelijkheid wordt geboden door Gakon. 

Wist jij al wat je wilde doen tijdens jouw schooltijd?

Tijdens mijn schooltijd had ik nog geen idee wat ik wilde doen. Vroeger vond ik de techniek-vakken altijd al leuk en cijfers en rekenen lagen mij best goed. Dus de keuze om voor N & T (Natuur & Techniek) te kiezen was al snel duidelijk. Wel koos ik daar ook economie bij, zodat ik later nog alle kanten op zou kunnen. Na ISW ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren aan de Haagse Hogeschool in Delft. Ook dit is een redelijk brede opleiding op technisch gebied waardoor ik mijn opties open kon houden. In april 2019 ben ik afgestudeerd en daar ben ik erg trots op.

De profielkeuze: wat raad jij leerlingen aan?

Da’s leuk dat we het hierover hebben. Ik ben onlangs nog bij ISW geweest om in de rol van gastspreker een presentatie te geven ter ondersteuning van de profielkeuze. Ik heb toen verteld over N & T en werktuigbouwkunde. En dat dit best een goede start is als je geïnteresseerd bent in techniek en bij een technische bedrijf wilt werken. Maar het belangrijkste bij het maken van een profielkeuze: kies iets wat je echt leuk vindt. Kies voor jezelf, laat je keuze niet afhangen van vrienden of vriendinnen. Het is leuk om samen in de klas te zitten, maar je moet voor je eigen toekomst kiezen. Buiten school kun je altijd nog met die vrienden afspreken, toch?

Interview met oud-ISW'er Patrick Burger, Gakon