Interview met oud-ISW'er Monique Bijlaard

Eminent Food is leverancier en producent van exclusieve glasgroenten die afwijken in maat, vorm, kleur of smaak. Eminent Seeds is specialist in het telen en ontwikkelen van bijzondere tomaten, paprika’s en pepers. Oud ISW-er Monique (38) werkt sinds een paar jaar als tomatenveredelaar en kwaliteitsmanager bij Eminent SeedsPaarse paprika’s en vierkante tomaten; het is voor haar dagelijkse kost. ‘Alles wat niet rood en rond is, is voor ons interessant.’ In gesprek vertelt Monique over haar werk en loopbaan vanaf ISW.
 

Eminent Seeds is een opmerkelijk bedrijf in de branche. Kun je iets vertellen over het bedrijf? 

Het is een jong en klein bedrijf. We werken met 14 personen op dit moment. Eigenlijk is het begonnen vanuit een tuinder die wat specialties had. Bijzondere producten waarmee hij richting de handel ging. Van daaruit ontstond de gedachte zelf bijzondere producten te gaan ontwikkelenDaarmee is Eminent Seeds ontstaan. Het is niet altijd een makkelijke weg: er zijn veel regels en voorwaarden rondom het ontwikkelen van producten. Toch blijven we zoeken naar nieuwe soorten tomaten, paprika’s en pepers. We ontwikkelen deze producten en verkopen vervolgens de zaden aan plantenkwekers en groentetelers. 

Wat houdt jouw functie -tomatenveredelaar en kwaliteitsmanager- in?

Als veredelaar selecteer ik planten met de beste erfelijke eigenschappen, analyseer data en maak daar vervolgens nieuwe rassen van. Ieder plantje en ieder zaadje heeft bepaalde kenmerken die we registreren. Daarnaast moeten de ‘gewone’ dingen ook gedaan worden: planten onderhouden bijvoorbeeld. Daarop stuur ik de mensen aan. Verder ben ik kwaliteitsmanager. Dat betekent dat ik ervoor waak dat we volgens het certificeringsstysteem werken en de processen en protocollen goed uitvoeren. Voor een klein bedrijf als dat van ons is dat veel werk.  

Hoe ben je terecht gekomen bij dit bijzondere bedrijf? 

Na mijn middelbare school, dat was de havo op de Tiendweg, wist ik niet goed wat ik moest gaan doen. In mijn tijd had je nog niet een specifieke richting of profiel, zoals dat er nu is. Mijn vakkenpakket bestond uit exacte vakken: biologie, wiskunde-b, economie, natuurkunde, scheikunde. Na de middelbare school ging ik door naar de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij in Delft. Ik was nog niet klaar met leren en ging naar de Wageningen Universiteit voor de studie Diergenetica. Ik had destijds al wel nagedacht of ik de overstap naar plantwetenschappen zou gaan maken. Maar omdat ik met diergenetica ook wel in de plantenwereld terecht zou kunnen, besloot ik mijn weg te blijven volgen. Na Wageningen ging ik aan het werk in een veevoederbedrijf in de buurt van den Bosch. Toen de recessie begon en ik merkte dat er geen vooruitgang zat qua ontwikkeling in het werk, maakte ik de overstap richting landbouwgewassen. Ik heb een tijdje gewerkt bij het Productschap Akkerbouw. Daarna ben ik via via terecht gekomen in de zadenwereld. Eerst bij Monsanto, daarna Syngenta en uiteindelijk Eminent. 

Hoe is het om te werken bij een klein en jong bedrijf? 

Dat heeft voor- en nadelen. Een groter bedrijf is vaak een goede leerschool voor inhoudelijke ontwikkeling. Iedereen heeft een heldere en afgebakende taak en de koers van het bedrijf staat redelijk vast. Zijn er problemen, dan bel je iemand en kan het worden opgelost. Dat werkt bij een klein bedrijf anders. Is er een probleem, dan kan het zomaar zijn dat je niemand ‘even’ kunt bellen. Hier staat tegenover dat het wel heel dynamisch en afwisselend is: je kunt zelf sturing geven aan je functie. Je hebt een hoofdtaak, maar er komen veel kleine dingen bij. Je kunt er zelf iets van maken.   

Is het bedrijf ook interessant voor jongeren die net op de arbeidsmarkt komen?  

Zeker. We zijn dan wel klein, maar heel divers. Qua leeftijd, opleiding, mannen, vrouwen. Omdat we klein zijn, zijn we erg op elkaar aangewezen. Daar maken we gebruik van: we kijken naar elkaars kwaliteiten en waar iedereen blij van wordt. Daarop werken we vervolgens ook. En natuurlijk blijven we ontwikkelen. Dat vinden we belangrijk. Als bedrijf zit het ontwikkeling in ons dna: het is ons bestaansrecht. Niet meer dan normaal dus dat de medewerkers ook alle ruimte krijgen voor ontwikkeling en opleiding. Wat ook nog mooi is ten opzichte van een groot bedrijf: hier mag je fouten maken. We willen juist dat je probeert en leert, niemand verwacht van je dat je alles al kan. Ik weet uit ervaring dat dat bij grote bedrijven soms anders is. En tot slot: juist omdat we zo klein zijn, krijg je als jonge starter de kans van heel veel dingen te proeven. Je kunt je nergens mee bemoeien, maar je kunt je ook overal mee bemoeien. Dat kan bijzonder interessant zijn aan het begin van je carrière.  

Wat geef je de jongeren van nu mee? 

Kijk naar wat er allemaal mogelijk is qua werk. Ik vind het erg goed dat ISW onderneemt er nu is. Ik heb destijds een beroepskeuzetest gedaan, omdat ik niet wist wat ik wilde gaan doen na mijn middelbare school. Daar kwam docent uit. Helemaal niks voor mij. Daarom is het heel goed dat leerlingen nu de kans krijgen een kijkje te nemen bij bedrijven om zodoende te zien wat er allemaal mogelijk is. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan in het Westland. Wat dat betreft is Westland een hotspot geworden. Denk dus na over wat je straks wilt gaan doen en stem daar je opleiding op af. Maar maak je ook niet te druk: als je het niet precies weet, is dat niet erg. Voor iedere interesse en voor ieder niveau kun je werk vinden in het Westland. Van ouderwets keihard werken tot heel vernieuwend en beleidsmatig. Dus denk na, maar maak je ook niet te druk.  

Interview met oud-ISW'er Monique Bijlaard