Interview met oud-ISW'er Lara Knijnenburg, JEM-id

Lara Knijnenburg (21) werkt sinds juni bij het Westlandse JEM-id. Dit innovatieve bedrijf ontwikkelt softwareoplossingen waarmee organisaties hun productieprocessen kunnen optimaliseren. Lara kon na haar stage bij JEM-id direct aan de slag als productcoach. Hieronder vertelt ze over werk bij JEM-id en blikt ze terug op haar studietijd.

Je verliet ISW toen je erg jong was, 17 jaar. Hoe was dat voor je?

Dat was best pittig. Vier jaar geleden haalde ik bij ISW Gasthuislaan mijn havodiploma, ik was toen inderdaad net 17 jaar. Ik besloot door te gaan naar het hbo en koos voor de opleiding Business Studies, afstudeerrichting Management & Beleid. Ik zat als 17-jarige in een klas met veel 21- en 22-jarigen, dat was best raar. Je wordt toch voor je gevoel een beetje in het diepe gegooid. Op het hbo moet je veel dingen zelf uitzoeken. Vooral in het eerste jaar voelde ik me een broekie die zelf alles aan het uitvogelen was. Ik heb toen hulp gezocht bij mijn mentor en medestudenten en dat heeft goed geholpen.

Hoe ben je terecht gekomen bij JEM-id?

De eigenaren van JEM-id zijn mijn buren, ik ken ze dus al een lange tijd. Door de jaren heen hoorde ik veel over het bedrijf wat mij aansprak. Het leek mijn een hechte organisatie, waarin iedereen voor elkaar klaarstaat. Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding, toen ik op zoek was naar een organisatie voor mijn afstuderen, solliciteerde ik dan ook met plezier bij JEM-id. Mijn opdracht bestond uit het schrijven van een plan voor de implementatie van een ondernemingsraad. Ik onderzocht welke eisen daaraan verbonden zijn en hoe dit geïmplementeerd kan worden in de organisatie met oog voor de bestaande organisatiestructuur en -cultuur. Het was een mooie opdracht en zorgde ervoor dat ik in juni dit jaar slaagde voor m’n opleiding. Daarna kon ik direct aan de slag als productcoach.

Kun je iets meer vertellen wat het bedrijf precies doet en over je functie?

Het bedrijf bevindt zich voornamelijk in twee sectoren: AGF en sierteelt. Zelf werk ik als productcoach in de sierteelt-sector. We maken softwareoplossingen, waaronder platformen, waarmee kwekers en kopers hun orders en aanbod kunnen plaatsen. In mijn rol als productcoach ben ik contactpersoon tussen de kwekers en de kopers aan de ene kant en onze eigen ontwikkelaars aan de andere kant. Je kunt het zien als een soort supportfunctie, waarbij ik onze klanten op weg help met allerlei technische zaken waar ze tegenaan lopen.

Hoe is JEM-id als werkgever?

Ik vind het een hele goede werkgever, we krijgen alle vrijheid om ons werk te doen. Verder zijn de vrije dagen onbeperkt. Je kunt dus opnemen wat je wilt, zolang je het maar afstemt met je team. De gemiddelde leeftijd is 35 jaar, dus we zijn echt een jonge organisatie. Er is geen hiërarchie, mijn baas werkt bijvoorbeeld gewoon naast me. Iedereen is gelijk en heeft z’n eigen verantwoordelijkheden. Verder vind ik het ook gewoon een heel leuk bedrijf met een fijne sfeer. Normaal wordt er iedere dag een lunch verzorgd met op vrijdag een snack. Dat is nu vanwege corona even anders, maar het toont wel aan hoe het bedrijf is. Ook worden er normaal gesproken ook best veel personeelsfeestjes georganiseerd. Verder merk je dat niemand te beroerd is om te werken. Loop je ergens tegenaan, dan zijn er altijd collega’s die je op weg helpen of zelfs langer blijven om jou te ondersteunen. We staan allemaal voor elkaar klaar en helpen elkaar waar we kunnen. Dat vind ik heel gaaf om te zien en ervaren.

Hoe kijk je naar je eigen toekomst, bijvoorbeeld binnen nu en vijf jaar?

Ik heb niet echt een plan en heb het hartstikke naar mijn zin nu. Ik werk hier natuurlijk ook nog niet zo lang, dus voorlopig zit ik goed. Misschien dat ik over een paar jaar ergens anders werk, maar ik verwacht niet dat dat buiten Westland is. Ik hou erg van de mentaliteit hier. We zijn aanpakkers en houden van hard werken. Dat past goed bij mij.

Heb je nog een tip voor de jonge starters of studenten die dit interview lezen?

Kies vooral werk dat je leuk vindt. Daar geloof ik heilig in. Ik denk niet dat Westland persé voor iedereen dé plek hoeft te zijn. Voor mij wel, maar ik weet ook dat er jongeren zijn die graag in de stad willen wonen en werken. Dat moet je dan vooral doen, vind ik. Maar waar je ook naartoe gaat, denk goed na over wat je echt leuk vindt en zoek daarop aansluiting qua studie of werk. Blijf niet tobben in een baan of studie, maar zoek iets waar je blij van wordt. Wees ook niet bang om hulp te vragen, er zijn altijd mensen die je ergens mee kunnen helpen. Van fouten leer je en juist het leren, ook leren van andere mensen, is ontzettend leuk.

Interview met oud-ISW'er Lara Knijnenburg, JEM-id