Interview met oud-ISW'er Jeroen Steenbergen

Oud-ISW’er Jeroen (26) werkt al een paar jaar bij Deliflor Chrysanten en sinds juli 2019 als accountmanager commercie. Dagelijks zit hij met zijn neus in de bloemenhij reist van kweker naar exporteur, in binnen- en buitenland, en is één keer per week te vinden op de veiling. Over zijn pad naar werk zegt hij: Het was niet echt een succesverhaal. Het lukte mij niet om een vervolgopleiding af te maken.’ Een interview met Jeroen over het bedrijf, het Westland en zijn schooltijd.  

Kun je iets over het bedrijf vertellen? 

Deliflor Chrysanten is één van de drie bedrijven die valt onder de groep van Beekenkamp. Deliflor is wereldwijd de grootste chrysantenveredelaar. We maken nieuwe rassen en verkopen het stekmateriaal daarvan aan kwekers. Het intellectueel eigendom van chrysantenrassen ligt dus bij ons en we hebben een behoorlijke veredelingsafdeling. Daar maken we door onder andere te kruisen nieuwe rassen die we proberen te verkopen.  

Nieuwe rassen verkopen; is dat wat jij doet als accountmanager commercie? 

Dat klopt. Voor een groot deel van de Nederlandse accounts doe ik de assortimentsverkoop, aan kwekerscoöperaties die soms meer dan 50 verschillende rassen hebben. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het uitgiftebeleid: hoeveel stekken verkopen we en van welk ras. Ook ben ik actief bij de exporteurs van het eindproduct. Daar haal ik informatie over de producten vandaan, die we vervolgens gebruiken voor ontwikkeling. Tot slot verzorg ik met collega’s de promotie van onze producten in binnen- en buitenland. Mijn dagen zijn heel afwisselend: soms op kantoor en soms bezoek ik kwekers en exporteurs. Eén keer per week ga ik naar de veiling om alle producten te bekijken en beoordelen op kwaliteit.  

Wist je toen je bij ISW op school zat al: ik blijf in het Westland? 

Helemaal niet. Sterker nog, mijn pad is niet echt het standaard succesverhaal geweest. Bij ISW ging het allemaal prima, hoewel ik wel zes jaar over de havo heb gedaan. Ik zat op de locatie Gasthuislaan en in 2011 haalde ik mijn diploma, profielkeuze Economie en Maatschappij. Ik vond Nederlands altijd een gaaf vak en merkte dat ik graag anderen hielp met werk. Zodoende dacht ik dat de lerarenopleiding Nederlands bij mij zou passen. Dat bleek niet zo te zijn: het was te veel theorie en ik ben meer een praktijkmens. Ik heb toen nog de opleiding Sportmanagement geprobeerd, maar ook daar kwam ik er achter dat studeren mij niet ligt. Op school ging alles prima, maar thuis in de boeken duiken lukte mij gewoon niet. In overleg met mijn ouders besloot ik te gaan werken en ging, na wat korte baantjes, fulltime aan de slag bij Zentoo.  

Hoe ben je van Zentoo terecht gekomen bij Deliflor?  

Zentoo was een klant van Deliflor en bij Zentoo verzorgde ik de verkoop bij de kwekerscoöperaties. Ik ben toen benaderd door Deliflor met de vraag of ik een baan bij hen interessant zou vinden. Daar had ik wel oren naar, een stapje eerder in de keten. Zodoende maakte ik in 2017 de overstap naar Deliflor. 

Hoe bevalt Deliflor als bedrijf en Westland als regio om te werken? 

Westland is een fijne regio om in te werken. Ik ben trots op dit stukje Nederland, waar zoveel gebeurt. Alle bedrijven zijn een soort van bron, van dingen die de hele wereld overgaan. Van de zaadbedrijven die nieuwe tomatenplanten produceren tot bloemen die gekocht worden na een echtelijke ruzie ergens in Afrika. Westland is wat dat betreft meer sexy dan jongeren denken. Verder spreekt de mentaliteit mij erg aan. Lekker direct, handen uit de mouwen. Deliflor is onderdeel van een familiebedrijf. Dat merk je in het werk. De lijnen zijn kort, weinig rangen en standen en de arbeidsvoorwaarden zijn goed. In mijn functie mag ik aardig wat reizen naar het buitenland, ter promotie van de kwekers. Dat zijn mooie dingen. Verder worden de opleidingswensen altijd gesteund en is er een actieve personeelsverening. Gewoon hartstikke leuk en prima geregeld allemaal. 

Zie je kansen of uitdaging voor de toekomst? 

Aan alle kanten zie je in het Westland koplopers als het gaat om innovatie. Denk aan productkeuze, duurzaamheid, verdienmodellen en samenwerkingsverbanden. Op alle schalen wordt geïnnoveerd. Ik denk alleen dat ‘we’, als sector, dat te weinig laten zien. We zijn een groot exportproduct binnen Nederland dat op relatief weinig vierkante kilometers wordt gemaakt. Binnen die vierkante kilometers weten we allemaal wel wat we doen, maar daar buiten niet. Westland zit als gebied ingeklemd tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Vraag iemand op het plein in Delft of hij weet wat er allemaal even verderop gebeurt en hij heeft geen flauw idee. Daar zie ik kansen voor de toekomst. 

Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren? 

Dat ik geen vervolgopleiding heb afgerond, zie ik wel als een smetje. Het loopt zoals het loopt, ik kan er nu niets aan veranderen en daar waar mogelijk leer ik nog bij. Ik heb bijvoorbeeld studie NIMA-B Sales & Accountmanagement gedaan. Ik ben goed terecht gekomen. Toch had diploma wel voor een bepaalde rust en zekerheid bij de start van m’n carrière gezorgd. Daar ben ik eerlijk en realistisch over. 

Is dat ook wat je meegeeft aan de ISW-leerling van nu: maak je studie af? 

Zeker weten. Op zich is het mooi dat ISW onderneemt er nu is, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is qua werk in het Westland. Maar ik ben ook van mening dat je niet te veel moet verwachten van de jongere van nu. Het gros van de leerlingen op de middelbare school denkt nog helemaal niet na over wat hij gaat doen als hij 25 jaar is. Die leeft toch een beetje met de dag en moet gewoon zorgen dat ‘ie het nú naar z’n zin heeft. School is niet altijd leuk, maar een diploma geeft net wat meer mogelijkheden bij de start van je carrière, zowel binnen als buiten het Westland. Dus aan de leerling van nu: heb het leuk, bij ISW en met je vrienden, maak een goede keuze voor je vervolgopleiding en maak die ook af. Het is het waard. 

Interview met oud-ISW'er Jeroen Steenbergen