Interview met oud-ISW'er Annieck Ruigrok


De 26-jarigAnnieck Ruijgrok werkt ruim een jaar op de Marketingafdeling van Beekenkamp Plants. Aangenomen om het verhaal van de groenteplanten van Beekenkamp wereldkundig te maken. ‘Wij zijn de schakel tussen de zaadleverancier en de groentekweker. Wij kopen zaad in, zaaien het en maken daarvan een klein plantje van de hoogste kwaliteit. Dat plantje gaat naar de kweker en die kweekt het op tot een eindproduct, bijvoorbeeld een tomaatDát verhaal probeer ik te vertellen.’ Een interview met deze jonge professional, die iedere dag met plezier naar haar werk gaat.
 

Je verzorgt de marketing en communicatie. Wat doe je allemaal? 

Ik maak het verhaal van Beekenkamp groenten zichtbaar op verschillende manieren. Er is bijvoorbeeld een bedrijfsfilm gemaakt, waarbij ik alles van A tot Z heb geregeld. Meedenken in het script, zorgen voor de productie, cameramensen aansturen, dat soort dingen. Ook ben ik verantwoordelijk voor vier beurzen waar wij als Beekenkamp aanwezig zijn. Twee in Nederland, eentje in Duitsland en eentje in Frankrijk. Dan regel ik alles van A tot Z: het standontwerp, transport, hotels, de catering en de promotie ervan. Verder schrijf ik alle persberichten, beheer ik de website en social media en zorg ik voor productfotografie. Heel divers dus.

Die baan had je natuurlijk niet ineens. Hoe is die weg verlopen, je schoolpad?  

Ik startte bij ISW Tiendweg in de havo klas. In het derde schooljaar koos ik voor het profiel Economie & Maatschappij. Ik had op dat moment nog geen flauw idee welke vervolgopleiding ik wilde gaan doen en dacht dat ik met Economie & Maatschappij een veilige keuze had gemaakt waarmee ik meerdere kanten op kon. Het vijfde jaar havo heb ik op de nieuwe locatie ISW Hoogeland gedaan en hier heb ik ook mijn diploma in ontvangst mogen nemen! Op dat moment had ik nooit gedacht dat mijn droombaan (ja écht!) in de tuinbouwwereld zou liggen. 

Hoe ben je aan zo’n diverse baan gekomen? 

Na ISW ben ik Media & Entertainment Management gaan studeren in Rotterdam. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik in de televisiewereld zou gaan werken. Dat heb ik ook gedaan tijdens mijn stage en afstudeerstage: bij de lokale omroep in het Westland (WOS) en de NPO. Maar ik kwam er snel achter dat die wereld niet bij mij past en dat mijn roots in het Westland liggen. Ik hou van deze regio en de mentaliteit: hard werken, korte lijntjes, doe maar normaal. Daarom besloot ik dichterbij te gaan zoeken en kwam Beekenkamp op m’n pad.  

Hoe is het om te werken voor een familiebedrijf? 

Heel fijn. We hebben een vrouwelijke directrice, An Beekenkamp. Dat is gaaf, want de tuinbouw is toch wel een mannenwereld. Verder zijn de lijnen kort en kunnen we altijd bij elkaar naar binnenlopen. Er werken veel verschillende soorten mensen, jong en oud. Iedereen is heel benaderbaar en trots om hier te werken. Als werkgever is Beekenkamp heel goed voor de medewerkers. Er is volop veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding. Ook doen we leuke dingen met elkaar: we hebben een actieve personeelsvereniging en twee keer per jaar is er een personeelsbijeenkomst, met een leuke activiteit en diner.  

Vond je het in het begin niet een lastige wereld om te gaan werken? 

Dat viel erg mee. Vanuit bijbaantjes kende ik de tuinbouw al wel. In mijn eerste weken heb ik veel mensen gesproken en zo een goed beeld gekregen van het werk en de sector. Omdat iedereen zo trots is op het werk, konden ze vol enthousiasme uitleggen wat ze allemaal doen. En dat enthousiasme heb ik helemaal overgenomen!  

Op jullie website staat: zonder innovatie, geen bestaan. Hoe zie je dat terug in het werk?  

Het bedrijf wil altijd vooruit. Dat zie je sowieso terug in de mensen. Jong en oud denkt altijd na over hoe iets beter of slimmer kan. Ook wordt er geïnvesteerd in vooruitgaan. Mijn functie bijvoorbeeld, Marketing en communicatie wordt alleen maar belangrijker, ook in de tuinbouw. Bij Beekenkamp bestaat het Marketingteam ondertussen al uit acht personen. Of duurzaamheid en innovatie: dat zit geborgen in de bedrijfsprocessen. Bij alles wat we doen, denken we in termen van innovatie en duurzaamheid. Van productie tot installaties. Wist je dat we bij Beekenkamp wel 95% van het water wat we nodig hebben hergebruiken in de kassen? Dit is één van de vele voorbeelden van hoe Beekenkamp investeert in de toekomst. 

Hoe kijk je naar de toekomst: denk je dat je over tien jaar nog in deze sector werkt?  

De tuinbouwsector is ontzettend groot en continu in beweging. Wat vandaag gebeurt, kan morgen zijn achterhaald. Bovendien blijft de sector alleen maar groeien en volgen ontwikkelingen, vooral qua techniek en innovatie, elkaar steeds sneller op. Maar denk ook aan trends als gezond eten, voldoende voedsel. Ik denk dus zeker dat ik nog lang werkzaam blijf in deze wereld. Die is ook veel diverser dan veel mensen denken. Toen ik op school zat, wist ik dat ook allemaal nog niet. Maar er is zoveel mogelijk qua werk.  

Wat dat betreft is het dus goed dat ISW onderneemt er is, vind je niet?  

Zeker. Voor de sector, maar ook voor de studenten zelf. We kennen het allemaal wel van onze bijbaantjes, maar lang niet iedereen weet hoe gaaf en dynamisch deze wereld is. Welke banen er allemaal zijn. Daarom denk ik ook dat het goed is dat leerlingen op de middelbare school in contact worden gebracht met het Westlandse bedrijfsleven. Het is echt een hele gave sector waar veel meer mogelijk is dan je denkt.  

Als laatste: wat geef je mee aan jongeren die net als jij aan het begin van hun carrière staan? 

Ga de uitdaging aan! Je opleiding is belangrijk en overal is werk. Maar sluit de tuinbouw of andere bedrijven in het Westland niet uit. Er is zoveel mogelijk en de wereld is super dynamisch. Geef jezelf vervolgens de tijd om de sector een beetje te leren kennen en je zult verbaasd staan. 

Interview met oud-ISW'er Annieck Ruigrok