Solliciteren? Zorg voor een goed cv.

Op zoek naar werk? Dan heb je één ding zeker nodig: een cv. Cv staat voor curriculum vitae. Dat betekent ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je hebt bewandeld. Nu denk je vast: levenspad? Ik ben net bezig! Precies. Daarom een wat duidelijkere omschrijving: op je cv zet je al werkervaring en diploma’s op een rij. Plus persoonlijke informatie, zoals (relevante) hobby's en skills. 

Je cv maak je voordat je gaat solliciteren. Waarom? Omdat bijna ieder bedrijf naar je cv vraagt, op het moment dat je solliciteert. Wel zo handig om er eentje paraat te hebben. Vaak scant iemand eerst je cv, voordat je brief wordt gelezen. Je doet er dus verstandig aan om een goed cv te hebben. Hoe dat eruit ziet? Hieronder vind je alles op een rijtje.

Contactgegevens

Natuurlijk zijn de standaard contactgegevens onmisbaar:

  • je voor- en achternaam
  • je adres
  • je geboortedatum
  • je telefoonnummer
  • je e-mailadres (liefst representatiever dan ilovehorses@msn.com)
  • je rijbewijs (optioneel)
  • je LinkedIn account (optioneel)

Voeg hieraan ook dingen toe die het verschil kunnen maken. Heb je een eigen website? Een super creatief Instagramaccount? Neem het op in de cv. 

Stukje over jezelf

Grote kans dat jouw cv lijkt op die van andere kandidaten. Maar jij bent uniek! Neem daarom in je cv ook een persoonlijke alinea op. Geen lappen tekst, want dat doe je in je brief. In je cv vertel je in 4 of 5 zinnen wie je bent, waar je bijvoorbeeld blij van wordt en waar je echt goed in bent. 

Werkervaring

Vertel aan je toekomstige werkgever wat je werkervaring is, vanaf heden naar verleden. Ook baantjes die voor jou misschien niet zo belangrijk lijken kunnen een verschil maken. Je laat ermee zien dat je niet stil hebt gezeten en bijvoorbeeld open staat voor veel verschillende dingen. Vermeld bij iedere baan ook wat je werk inhield. 

Opleidingen

Vermeld je opleidingen van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Heb je een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Toevoegen maar! Vermeld of je het diploma wel of niet hebt gehaald van de gevolgde opleidingen. Ook al heb je iets niet gehaald, dan nog geeft het een beeld van waar jouw interesses mogelijk liggen. Hartsikke interessant voor een werkgever om te weten.

Kennis en vaardigheden

Welke kennis en vaardigheden heb jij allemaal die je onderscheidend maken? Algemene kennis van bijvoorbeeld Word of Excel hoef je niet meer te noemen, dat is inmiddels een vanzelfsprekendheid. Zorg ervoor dat je het onderscheid maakt door een systeem te noemen waarmee jij gewerkt hebt. Denk hierbij aan Photoshop of een CRM-systeem. Talen die jij goed beheerst zijn ook altijd goed om toe te voegen. 

Cv met foto: ja of nee?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Aan de ene kant hoort het uiterlijk er niet toe te doen. Aan de andere kant weten we dat een cv van iemand met foto beter wordt onthouden. De keuze is aan jou; doe wat goed voelt. Met foto? Zorg dan voor een simpele portretfoto waarop duidelijk te zien is wie jij bent en gebruik geen ‘kiekje’. 

Deze tips en uitleg zijn mede mogelijk gemaakt door Iezie Werkt.

Solliciteren? Zorg voor een goed cv.