Interview met oud-ISW'er Daan Jonker, ABC Logistics

Nog een paar maanden en dan is de 21-jarige Daan Jonker klaar met zijn hbo-opleiding Tuinbouw & Agribusiness bij Inholland. Daan zit op dit moment midden in zijn afstudeeropdracht bij het Westlandse ABC LogisticsWat hij na zijn afstuderen gaat doen, weet hij nog niet. ‘Maar het is echt niet nodig om buiten het Westland te zoeken naar een baan.’ Een interview met deze oud ISW-leerling. 


Hoe ben je aan deze stageplaats gekomen? 
Via Agrirecruitment ben ik vorig jaar aan een stageplaats geholpen bij RedStarDe persoon met wie ik toen werkte, stapte over naar ABC Logistics. Hij heeft mij gevraagd te komen afstuderen bij ABC Logistics 


Kun je iets meer vertellen over ABC Logistics? 
Ze zijn eigenlijk de dienstverlener van Best Fresh Group. Het is de logistieke tak van het bedrijf. Bij de andere bedrijven van Best Fresh Group worden de producten, groenten en fruit, ingekocht. ABC Logistics zorgt vervolgens voor het hele logistieke proces. Dus wij zorgen ervoor dat de producten onder de juiste omstandigheden naar de klanten gaan, voornamelijk detail- en groothandel. 


 Wat houdt je afstudeeropdracht precies in? 
Ik heb de opdracht om te bekijken hoe het huidige arbeidsregistratiesysteem eruit ziet en hoe dat beter kan. Die vraag is ontstaan omdat er weinig inzicht is in wat er precies op de werkvloer gebeurd. Er loopt zo’n honderd man rond, maar er is geen inzicht in hoe die hun werk doen. Alleen een begin- en eindtijd is inzichtelijk, maar dus niet wat er de rest van de dag wordt gedaan. Hoe lang zijn mensen bijvoorbeeld bezig met bepaalde ordersIs dat lang, kan dat korter, hoe zit het financieelDat soort dingen. Het gaat niet zo zeer om controle, maar meer om het efficiënter kunnen inrichtenplannen en sturen van werkprocessen. 


Hoe is het voor jou om als stagiair daar te werken? 
Het is echt ontzettend leuk. Ik zit in een team met heel veel jonge mensen, waaronder andere stagiairs. We worden heel vrij gelaten in het werk en totaal niet als stagiair behandeld. Ze zien ons echt als een collega. We kunnen bij iedereen terecht met vragen, het is heel laagdrempelig. Verder is het gewoon gezellig, er zijn bedrijfsuitjes en als bedrijf is ABC Logistics goed voor de mensen. De directeur, ook een jonge kerel, stimuleert persoonlijke ontwikkeling erg. Er is zijn veel mogelijkheden voor opleidingen en hij zegt ook altijd dat je het leuk moet hebben naast je werk. En dat we als jonge professionals op pad gaan, de wereld in en verder kijken dan je bureau. Ja, het is echt een fijn bedrijf om voor te werken.  


Logistiek heeft een beetje het beeld van een mannenwereld. Ervaar je dat ook zo? 
Helemaal niet. Ook niet bij m’n vorige stageplek. Eigenlijk is het goed verdeeld qua mannen en vrouwen. Net als de leeftijd: bij de bedrijven die ik ken, en dus ook ABC Logistics, werken veel jongere mensen, maar ook ouderen. Dat vind ik fijn, we leren van elkaar.  


Zie je jezelf hier straks ook werken als je klaar bent met school? 
Dat weet ik niet. Dat ligt er natuurlijk aan of er een plek en een uitdagende functie voor mij is. Maar qua bedrijf wel, want ik vind het een heel leuk bedrijf. Mocht het niet ABC Logistics worden, dan vind ik wel een andere baan in het Westland. Er is zoveel mogelijk qua werk en zeker in relatie tot mijn studieVeel bedrijven hebben een connectie met mijn opleiding. Het zou onnodig zijn om buiten het Westland te gaan zoeken naar een baan, alhoewel ik het niet uitsluit. 


Over je opleiding gesproken: hoe is je schoolpad verlopen?  
Ik startte bij ISW Gasthuislaan in de havo/vwo klas. In de tweede ging ik naar de havo en omdat dat best makkelijk ging, maakte ik in de derde de stap naar het vwo. Maar toen ik realiseerde dat ik met mijn vervolgopleiding toch vooral hbo kant op wilde en niet de universiteit, ging ik terug naar de havo. Ik ging vervolgens kijken bij verschillende scholenmaar had niet echt het gevoel dat ik de tuinbouw in wilde. Wat ik dan wel wilde, wist ik niet zo goed. Ik dacht aan Economie en voor mijn profiel koos ik Economie & Maatschappij. Ik ging bij verschillende vervolgopleidingen kijken, zoals Bedrijfskunde en Commerciële Economie. Maar ik bleef twijfelen. Totdat ik wat vrienden sprak die de opleiding Tuinbouw & Agribusiness deden bij InHolland in DelftNa een open dag en een paar proeflessen wist ik dat deze opleiding bij mij past. Het vooroordeel dat je na de opleiding Tuinbouw & Agribusiness in de kas eindigt, kon ik snel overboord gooien: je kan zoveel verschillende kanten op met deze opleiding. Halverwege moet je kiezen of je de business- of de teeltkant op wilt. Ik koos business, met vakken zoals bedrijfskunde, financieel management, marketing en diverse talen. Allemaal gericht op de tuinbouw.  


Hebben meer jongeren last van dat beeld, denk je. Dat de tuinbouw vooral ‘werken in de kas’ is? 
Dat denk ik wel. Pas toen ik deze opleiding startte, kreeg ik het inzicht dat er meer is dan de teeltkant van tuinbouw. Wat dat betreft is het dus ook goed dat ISW onderneemt er is en dat bedrijfsleven en onderwijs met elkaar worden verbonden. Hoe eerder je als jongere weet wat er allemaal kan qua werk, hoe beter je kunt nadenken over wat je wilt en je vervolgopleiding daarop kunt kiezen. Je ziet steeds meer jongeren die na de middelbare school niet goed weten wat ze willen en een tussenjaar nemen. Dat kan natuurlijk, maar ik denk ook dat het belangrijk is dat je al een beetje weet wat je wilt gaan doen na school. En dan bedoel ik niet alleen je vervolgopleiding, maar ook in welke branche je wilt werken en op welke manier je daar kan komen. 


Wat is jouw tip voor een ISW leerling die dit stuk nu leest?  
Denk nú al na over wat je leuk vindt en straks wilt doen qua werk. Ga niet alleen op bezoek bij scholen voor een vervolgopleiding, maar denk ook na over je werk. Ga langs bij beurzen of bijeenkomsten, zoek naar toffe bedrijven en ga gewoon eens langs om te praten. Zeker in de  tuinbouw, maar volgens mij overal wel in het Westland, ben je welkom om te komen kijken. Ga alleen, of met klasgenootjes. Vraag na welke opleiding je nodig hebt om daar te kunnen werken en kijk dan welke vervolgopleiding daar het beste bij past.